Як вибрати хороший мангал


Як вибрати хороший мангал

Одного разу приходить момент, коли людина, для якого поняття «шашлик» не є позбавленим сенсу, замислюється про придбання власного мангала. Якщо ви любите робити шашлик, тоді вам просто необхідно придбати функціональний і якісний мангал. Але перед тим, як придбати дане обладнання, необхідно з’ясувати, як повинна виглядати така близькосхідна жаровня. Тільки після цього ви зможете підібрати виріб, який доставить вам максимум задоволення. В першу чергу, воно повинно бути жаростійким. Друге – будь-який мангал повинен добре утримувати тепло. Ну і третій досить важливий пункт, який дуже часто не враховують і недооцінюють – максимально оптимальні габарити. Дотримуючись такі прості правила, ви практично приречені на приготування дуже смачного шашлику.

Які моделі є найпопулярнішими?

Найбільше цінується звичайний чавунний мангал, який більш рівномірно зберігає і тримає жар. А завдяки товстим стінок в ньому можна використовувати не тільки звичайний деревне вугілля, а й абсолютно будь-які інші дрова, адже вони не прогорить і не деформується. Але за таку якість треба буде більше заплатити, адже саме чавунні варіанти є найдорожчими. До того ж, не можна забувати, що вони мають досить велику масу і практично завжди нерозбірні.

Якщо ви шукайте варіант для оперативних і не частих походів на природу, тоді для вас найоптимальнішим варіантом буде модель зі сталі або нержавіючої сталі, покриваються спеціальної термофарбою. Такі мангали дешевші, а для того, щоб розібрати весь набір, ви витратите не більш десяти хвилин. Необхідно відзначити, що практично всі виробники сумлінно заявляють про те, що дані набори мають товщину стінок в кілька міліметрів, тому в них можна використовувати тільки деревне вугілля. Через таку товщини вони гірше тримають тепло, при цьому стінки і дно можуть деформуватися через кілька виїздів на шашлик. Саме тому якщо у вас є достатньо грошей і часу, тоді пошукайте мангал з листової сталі шириною не менше трьох міліметрів. Тоді ви точно не прогадаєте.

Ширина і висота

Основна маса недорогих переносних мангалів має стандартну висоту в 50-60 сантиметрів. Моделі з ніжками в сто сантиметрів стоять практично в два рази більше невисоких мангалів. Пам’ятайте, що розміри цього пристрою будуть визначати кількість м’яса, яке ви зможете на ньому посмажити. Для того, щоб зберегти смакові якості продукту, його сік і аромат, все шматочки м’яса повинні мати 5-6 сантиметрів діаметра. Таким чином, один шампур дозволяє за один раз підсмажити не більше як вісім шматочків м’яса. Це означає, що найоптимальніша ширина обраного мангала не більш ніж 30 сантиметрів. Якщо вона буде більше, тоді ви просто будете безглуздо витрачати дрова, а саме м’ясо втратить смак. Крім того, на мангалі має бути трохи вільного місця, на якому можна буде розпалювати вогонь або зрушувати шампура. Тому оптимальна довжина мангала – 85-100 сантиметрів. Ну і не забувайте звертати особливу увагу на глибину жаровні, адже відстань між шашликом і передбачуваної верхнім шаром вугілля не повинно бути менше 15 сантиметрів.

За багато століть існування людство совершенствовало мангал. Спочатку це був найпримітивніший крутив, а сьогодні це СВЧ печі. Це призвело до того, що асортимент подібних виробів також став дуже широким. Тому навіть найвибагливіший і строгий дачник зможе підібрати найоптимальніший для себе варіант.

Ссылка на основную публикацию