Види сепараторів для молока

У молочнотоварному виробництві однією з головних проблем є очищення і переробка молока. Але навіть маючи в приватному господарстві одну корову, можна значно урізноманітнити своє меню і поліпшити якість молочної продукції, якщо придбати сепаратор для молока.

Особливості та принцип роботи молочного сепаратора

Сепарування – один з видів механічної обробки молока і молочних продуктів з метою їх поділу на фракції (молоко і вершки, сир і сироватка, вершки і обрат), а також механічної та біологічної очистки вихідної сировини.

При обертанні барабана сепаратора виникають відцентрові сили як у електробритви, під дією яких важке знежирене молоко відкидається до периферії барабана і надходить по трубці в приймальну ємність. Сторонні домішки переміщуються до стінок барабана і осідають на них.

Жирові кульки (як легша фракція) спливають в центрі барабана і під розділової тарілкою проходять через гвинтові отвори в ємність для вершків. Жирність готового продукту регулюється шляхом обертання гвинта як у вакуумного пакувальника.

Якість сепарації залежить від стану вихідного продукту (в’язкості, щільності, кислотності) і навіть породи корів. На ефективність процедури впливають також конструктивні особливості і технічні характеристики сепаратора.

Класифікація сепараторів

Прилади для поділу молока на фракції діляться на групи по ряду ознак.

1. За призначенням. Різні типи сепараторів виконують такі функції:

  • отримання вершків – при первинному сепарування вони мають 10 – 45% жирності, крім них, утворюється знежирене молоко; можна вершки сепарувати повторно, тоді жирність збільшується до 85%;
  • отримання високожирних вершків;
  • видалення з молока дрібних механічних частинок;
  • нормалізація молока за ступенем жирності;
  • відділення мікроорганізмів і бактерій (бактофуги);
  • одночасне здійснення сепарації, нормалізації і очищення (універсальні);
  • зневоднення сиру;
  • освітлення сироватки;
  • обробка сироватки з метою отримання білкової пилу;
  • гомогенізація молока – надання йому однорідності за рахунок дроблення жирових кульок.

2. За обмеження доступу повітря до молока:

  • відкриті – введення вихідної сировини і відведення фракцій здійснюється без трубопроводів;
  • напівзакриті – сировина потрапляє в прилад відкритим або закритим способом без натиску, а готові види продукції відводяться по трубах під тиском;
  • герметичні – всі процеси переробки закриті; введення і відведення здійснюється напірним способом.

3. За конструкцією приводу:

4. За періодичністю вивантаження осаду:

  • періодично вручну при зупиненому сепараторі;
  • періодично відцентровим способом;
  • безперервно при працюючому приладі;
  • постійна відцентрова вивантаження продукту (наприклад, сиру) через сопла.

5. По виконання:

Перевага ручних сепараторів – невисока ціна, а недолік – трудомісткість процесу сепарування. Металеві прилади більш довговічні, але і коштують дорожче, ніж пластикові. Чим складніше пристрій приладу, тим вище його ціна. Тому варто уважно вивчити характеристики і можливості сепараторів, щоб їх покупка була економічно обґрунтованою.

Рекомендації по вибору сепаратора

Перш ніж купити сепаратор для молока, слід підібрати оптимальний варіант в залежності від того, якими будуть його завдання та умови експлуатації.

1. Обсяги переробки. Залежно від кількості корів і рівня надоїв підбирають продуктивність сепаратора. На ринку в основному пропонуються вироби, переробні в годину 50 або 80 л молока.

Чим швидше працює сепаратор, тим більше повинна бути його чаша, щоб не доводилося надто часто підливати молоко. Для моделей з продуктивністю 80 л / год рекомендується Молокоприемники об’ємом 12 л.

2. Кінцевий продукт. Для невеликого підсобного господарства варто придбати універсальний сепаратор, що виробляє з молока вершки з одночасним відведенням домішок. Щоб перевести виготовлення сиру з кустарного способу на більш сучасний, слід оснастити господарство сепаратором для отримання сирного згустка.

Якщо здійснюється товарне виробництво молока, господар зацікавлений в придбанні нормалізатора, щоб здавати в торговельну мережу продукт певної жирності.

Купівля спеціальних сепараторів для отримання високожирних вершків і сколотин виправдана, якщо відкриваються лінії по виготовленню вершкового масла. Спеціальні прилади для освітлення сироватки, отримання білка і гомогенізації молока і вершків потрібні в основному для молочної промисловості.

3. Тип приводу. Для промислового виробництва оптимальний сепаратор з електроприводом: він дозволить уникнути фізичних перевантажень. Ручний прилад може працювати в польових умовах при відсутності електрики.

4. Пластик або метал? Вважається, що металеві вироби міцніше, але пластикові моделі їм за якістю не поступаються. Головне, щоб в синтетичному матеріалі не було шкідливих домішок: це повинен підтверджувати сертифікат.

Популярні моделі та середні ціни на них

Вирішуючи, де купити сепаратор для молока, великі виробники часто звертаються до виробників приладів: це дозволяє підібрати спеціальні моделі і мінімізувати торгові націнки. ТОВ «Сепаратор» (Київ) пропонує не менше 40 видів сертифікованого сепараторного обладнання для молочних заводів, комерційних і приватних підприємств.

Щоб забезпечити невеликі обсяги переробки молока, можна придбати різні марки сепараторів в торговій мережі: тут представлена ​​широка гама приладів і виробників, товари супроводжуються гарантійними документами.

Наприклад, московський Торговий дім побутової техніки (метро Кузьминки) пропонує наступні моделі:

  1. Побутовий пластиковий сепаратор «Алтай». Ємність чаші – 5,5 л; продуктивність 55 л / год; потужність 0,1 Вт; вага 3,5 кг. Регулювання «вершки – молоко»: від ¼ до 1/10. Ціна 1900 руб. Стільки ж коштує машинка для стрижки котів.
  2. Сепаратор ЕСБ 02-04. Продуктивність 80 л / год; ємність алюмінієвої чаші 12 л; потужність 0,08 Вт. Число тарілок в барабані – 11000; період безперервної роботи до очищення барабана – 0,5 ч. Ціна 3170 руб.
  3. Ручний сепаратор-сливкоотделитель Р3-ОПС. Продуктивність не менше 50 л / год. Якщо обертати рукоятку з частотою 65 – 75 об. / Хв, барабан забезпечує 10000 об. / Хв. Обсяг Молокоприемники 5,5 л. Ціна 1700 руб. Стільки ж коштує плойка для великих локонів.

Компанія Россепаратор надає можливість купити молочний сепаратор з доставкою післяплатою, гарантуючи високу якість продукції. Серед актуальних пропозицій – ручної пластиковий сепаратор продуктивністю 50 л / год з баком 5,5 л (ціна 2900 руб., Включаючи доставку); такий же виріб з електроприводом коштує 3800 руб.

Ссылка на основную публикацию